Min röhögtünk '55-ben?

Tegnap este öt lépésben azonosították be a Fortepan lelkes megfejtői azt a képet, amelynek eddig csak alkotóját és felvételének évét tudták. Annyi volt bizonyos csupán, hogy a Film, Színház, Muzsika riportere, Kotnyek Antal készítette 1955-ben. Hogy ezt honnan tudtuk, egy későbbi posztunkból kiderül majd, amelyben majd részletesen bemutatjuk a tetemes fényképet hátra hagyó profi fotós életútját. Most azonban jöjjön a kép, ami egy szovjet zenés játék magyar színpadi változatának jelenetét ábrázolja.

fortepan_16288.jpg

Az azonosítást, melynek során kiderült a darab címe, a szereplők kiléte, majd legvégül maga a színház is, két jellegzetes színész, a bal szélen álló, akkor még pályakezdő Pálos Györgyön és a jobb szélen álló Szatmári Istvánon keresztül sikerült elindítani. A megfejtések valódiságában olykor kételkedő 2ly indította a labdát a Színházi Adattár nagyszerű adatbázisában talált egyik lehetőséggel, egy néhány évvel korábbi heroikus szovjet tengerészdráma, a "Leszámolás" címével, amelyben Szatmári és Pálos is szerepelt. Ekkor úszott be a jelenet közepén álló Gyimesi Pálma neve is a képbe, aki a Leszámolás kevés női szerepei közül az egyiket játszotta. kep.am.php.jpg

Jött azonban Incitatus, aki egy merőben új javaslattal állt elő, sőt a többi szereplő nevét is megadta: a kép eszerint a valóban 1955-ben bemutatott "Nászutazás" című szovjet zenés vígjátékból való, a rajta látható két ismeretlen színész pedig Tábori Nóra és Ruttkay Ottó. Ezek után már gyerekjáték volt megtalálni a fotósorozat többi részét a weben, ami úgy a jelmezekkel, mint a díszletekkel a megfejtés helyességét igazolta. Már csak a színház azonosítása volt hátra, de ez is hamar kiderült. A darabot bemutató színház Dérynéről kölcsönözte a nevét és éppen ez okozta a galibát, hiszen akkortájt Budapesten több ilyen nevű intézmény is működött párhuzamosan. Déryné Színház azonban egy volt 1955-ben, ami az akkor egyszerű és frappáns "Magyar Néphadsereg Színháza" elnevezést viselő Vígszínháznak volt a kamaraszínháza. A XIII. kerület Pártbizottsága előadótermeként 1950-ben a Váci úton épített és átadott Erkel-terem adott otthont ekkor a színháznak, amely még abban az évben meg szűnt. Az épületben azóta a József Attila Színház működik, önálló intézményként.

Vlagyimir Dihovicsnij darabját, amelyről sokkal több nem derült ki az online kutakodások során, nagy siker volt a maga idején. A következő öt évben tíz színház 521 alkalommal adja elő. Még a Kőbányai Téglagyár házi színpadán, a Drasche Színjátszó Csoport is műsorára tűzi, ahol az egyik szerepet a gimnazista Hofi Géza alakítja.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.