Vasárnaptól láthatók a 110 éves Budapest-fényképek!

stereofej.jpgA Fortepan kétéves születésnapját méltó ajándékkal ünnepli. Vasárnap este 8-kor feltesszük archívumunk történetének talán legizgalmasabb gyűjteményét: Schoch Frigyes 1900 körül készült 560 darabos térhatású fényképhagyatékát, melynek megfejtése emberi számítás szerint azonnal kezdetét veszi a fórumon. A képek alapértelmezetten két dimenziós formátumban jelennek majd meg a keresőablakban, de a sarokban megjelenő "3D" gombra kattintva elérhetők lesznek természetesen az eredeti képpárok is.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az örökösök engedélyével hozzájutottunk egy nem mindennapi gyűjteményhez, amelyet a jelenleg 17 ezer képet számláló Fortepan archívumban tehetünk közzé. Azóta megtudtuk, hogy ekkora egybefüggő gyűjteménnyel még a Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára sem dicsekedhet, pedig ez a gyűjtemény a magyarországi térhatású fényképezés történetének legnagyobb lelőhelye. A három dimenziós fényképezés történetét és a Nemzeti Múzeumban őrzött sztereó-fényképhagyatékokat egy későbbi posztunkban részletesen bemutatjuk majd. Addig is fogadják szeretettel a Schoch Frigyes és a kétéves Fortepan közös szülinapi meglepetését! Már csak kettőt kell aludni!...

r25_003.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.