1200 új kép a Tervtár archívumából

Kedves Barátaink!

Ahogy előző hírlevünkben már jeleztük, ezúttal rendhagyó különszámmal jelentkezik a Fortepan. Tavaly ősszel lehetőséget kaptunk a VÁTI Építésügyi Dokumentációs és Információs Központtól, hogy válogassunk a Tervtár fotóanyagaiból. (a VÁTI történetéről bővebben itt olvashat: http://www.vati.hu/files/sharedUploads/docs/FVR/2000_08_szam.pdf ) A munka mostanáig tartott. 1200 képet válogattunk ki a gyűjteményből, amik most mind, időrendbe fűzve elindulnak világhódító útjukra. http://www.fortepan.hu/?view=new&lang=hu

Valami olyasmivel van itt dolgunk, amire kevés e néhány mondatos ajánló. Ami biztos: semmihez sem hasonlítható fotósorozat született, leginkább utcákból és házakból. A létező szocializmus terei, az állami építőipar alkotta lakótelepek, városrehabilitáció, könnyűszerkezet, át- és beépítés, paneltechnológia. Grundok, szobrok, városrészek. Panorámaképek, műemlékek, óvodák. Egynyári virágok, letaposott fű. Az építészet iránt érdeklődőknek kötelező, mindenki másnak - már csak a tisztánlátás miatt is - ajánlott.

Ez a különszám a VÁTI fényképészeinek köszönhető. Nem ismerjük őket, de szeretnénk, ha nem maradnának névtelenek. Ők másztak föl a toronyházakba, cipelték az állványt és a kamerákat, fagyoskodtak a Moszkvics hátsó ülésén, laborálták a fantasztikus színes negatívokat. Ez a különszám a VÁTI Dokumentációs Központ és igazgatója, Rudan Pál nyitottságának és folyamatos együttműködésének köszönhető. Ez a különszám Aradi Alice-nak köszönhető, aki hónapokon át digitalizált és javítgatta a katalógust. Így fordulhat elő, hogy ezúttal nem csak a fotókat, de a településneveket is meg tudjuk adni.

Barátsággal: Szepessy Ákos, Tamási Miklós és a kissrác a Széchenyi téren

pecs.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.