A Nemzeti Múzeumba került, amit a Fortepan megmentett

Örömmel jelentjük, hogy az elmúlt héten múzeumi letétbe került az a Fortepanon tavaly közölt 100 éves sztereófénykép-gyűjtemény, amit Schoch Frigyes vállalkozó készített a 19. és 20. század fordulóján. A 670 darabos gyűjtemény a Fortepan második születésnapján került ki a szájtra és büszkén mondhatjuk, hogy a fórumos megfejtőkön kívül a sajtó is bőszen csemegézett az Osztrák-Magyar Monarchia utolsó, 3D-ben rögzített pillanataiból, és adott hírt a szenzációs lelet létezéséről.
01.jpgA szokatlan technikájú és korú képsorozat sokakat meg is ihletett. Íme egy panorámakép, amelyet egyik felhasználónk több különálló felvételből állított össze. (A kép letöltve nagyobb méretben is elérhető!)

IMG_2805.JPGHogy a szenzáció kifejezés szakmai szempontból is megalapozott, az hamarosan kiderült, amikor ellátogattunk a legnagyobb történeti fotógyűjteményünknek otthont adó, Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárába. Az e területre szakosodott muzeológustól megtudtuk, hogy ez a hagyaték mennyiségében mindenképpen, de talán dokumentumértékében is messze felülmúlja azokat, amiket az állami közgyűjtemény korábban őrzött. Megindítottunk hát egy hivatalos folyamatot, melynek eredményeképpen a képek eredeti hordozói, az üveglemezek arra a helyre kerültek, amely erre a legméltóbb: a Magyar Nemzeti Múzeumba. Június 22-én történt az ünnepélyes átadás, amin Schoch Frigyes unokája, Ruszák István már nem vehetett részt, csak özvegye és lánya, IMG_2804.JPGakik nagy örömmel látták a muzeológusok, Dr. Lengyel Beatrix főosztályvezető és a sztereófényképekre szakosodott szakértő, Bognár Katalin lelkesedését. Természetesen a Fortepan is jelen volt az ünnepélyes aktusnál. A Nemzeti Múzeum köszönetét örömmel és büszkeséggel be is „zsebeltük” és azonnal meg is osztjuk a sok megfejtővel, akik a Schoch képek szerteágazó helyszíneit hihetetlen lelkesedéssel fejtették meg a fórumon. Ezeket az értékes információkat most már a Történeti Fényképtár is nagy haszonnal fogja az üveglemezek metaadataként felhasználni és adatbázisában rögzíteni.

A szerződés értelmében ötévente fogják majd a Múzeum vezetői a külföldön élő örökösökkel meghosszabbítani a letétet, ami, ha más rendelkezés időközben nem történik, nem változtat azon az állapoton, hogy az értékes üveglemezek a Nemzeti Múzeum klimatizált raktáraiban vannak a legnagyobb biztonságban.

IMG_2792.JPG

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.