Előkerült az ismeretlen fotoriporter, de nem örülünk neki

Kedves Barátaink!

album.jpgHihetetlen, de meglett a titokzatos "Velencei fényképalbum" szerzője, akit legutóbbi posztunk felhívása alapján  Vizi-Bognár Mónika és Németh Tamás közös munkával végül megtalált. Mindkettőjük kiindulópontja az Albert Schweitzerről készült portré volt, ezen keresztül előbb egy képügynökséghez, majd egy francia stúdióhoz jutottak el. A szerző nevét a Stúdió adta meg. A Schweitzer-fotót és a további 32 fényképet azonban már hiába keresik a honlapon, ma reggel ugyanis töröltük a képeket.

Hát, idáig jutottunk, a Fortepan történetében először a szerző kérésére (bár szerintem nem ez a jó szó rá) levettünk egy sorozatot a honlapról. Az okok és a következő hetek tennivalói kiderülnek az alábbi levélből, melyet a most már inkognitóját kérő szerző juttatott el szerkesztőségünkbe.

A levél fordítása:

Kedves Tamási Miklós,

E-mailben küldött kedves levelét megkaptam.

Először is köszönetet szeretnék mondani Németh Tamásnak kitartó fáradozásáért, amit megtalálásom/fellelésem érdekében tett.

Az alábbi három dolgot kell tisztázni: elfogadom, hogy jóhiszeműen cselekedett és valóban semmiféle információja nem volt személyemről, mivel a munkafüzetben sem nevem, sem címem nem szerepelt. Utóbbi oka az, hogy a munkafüzetet szigorúan a stúdión belüli használatra szántam. Soha nem állt szándékomban és okom sem volt a stúdió falain kívül használni.

1. a munkafüzet jogi státusza:

- ezt a munkafüzetet sok más tárggyal együtt évekkel ezelőtt lopták el a stúdiómból. A betörést a rendőrségnek is bejelentettem.

- a munkafüzet mérete: 20x24x4.5 cm – súlya: 1.30 kg

- 102 db 18x24 cm méretű fényképet tartalmaz

- egy piros A betű szerepel az első üres oldalon

- ezt a leírást kapta a rendőrség is a betörés után

- ez a munkafüzet még mindig az én tulajdonomat képezi, ezért arra kérem, hogy a lopott tárgy birtoklását, vagyis az orgazdaság vétségét azonnal szüntesse meg, és ajánlott küldeményként, legkésőbb 2013. szeptember 30-ig címemre postán küldje vissza a füzetet.

2. a fotóim jogi státusza a Fortepan oldalán:

- egy gyors keresés eredménye azt mutatja, hogy 35 fotó szerepel a Fortepan oldalán, de meglehet ennél jóval több is. Ezeket az én engedélyem nélkül szkennelték be és töltötték fel. Azt kérem, hogy még MA törölje és semmisítse meg az összes fotót és fájlt azokkal a linkekkel együtt, amik a Twitterhez, Facebookhoz, a bloghoz vagy bármilyen más oldalhoz irányítják a nézőt.

 

3. azon fotóim jogi státusza, amelyeket a Fortepan látogatói letölthettek

- a Fortepan weboldalán a következő szerepel: “az itt szereplő fotók minden megkötés nélkül bármilyen céllal publikálhatók”. Természetesen én ezzel nem értek egyet, és el is utasítom a Creative Commons állásfoglalást.

- mivel az IP címek alapján követhető, hogy ki töltötte le a fotóimat, kérem, hogy mindegyiküket keresse meg, és tájékoztassa őket, hogy bár jóhiszeműen, de a képek letöltésével mégis törvénysértést követtek el. Kérje tőlük is, hogy a letöltött fájlokat semmisítsék meg.

- 2013. október végéig adok haladékot, majd a Picscout, Pinit, Tineye és egyéb szolgáltatások segítségével követem nyomon, hogy több fotó ne legyen elérhető online. Úgy gondolom, elegendő időt adtam Önnek, hogy kapcsolatba lépjen azokkal, akik letöltötték a Fortepanról a fotóimat. A fenti dátumot követően a jogsértőkkel szemben fel fogok lépni.

 

Természetesen felhatalmazom arra, hogy ezt a nem mindennapi történetet megossza a blog olvasóival, de kijelentem, hogy sem nevem, sem lakcímem, sem bármilyen személyes adatom közléséhez nem járulok hozzá. A munkafüzetről készült két fotót felhasználhatja a blogon, de mást nem.

Várom, hogy az elkövetkező napokban kézbe vehessem a munkafüzetemet.

 

Tisztelettel, ...

 

Végül a szerzőnek küldött ma délutáni válaszom:

Tisztelt ...

Levelét megkaptuk, a képeket töröltem a Fortepan honlapjáról. A Fortepan Blogon keresztül tájékoztatjuk az olvasókat az Ön által kért teendőkről. A honlap látogatóiról semmilyen információval nem rendelkezünk, a letöltéseket nem figyeljük, nem is szeretnénk. Bízunk benne, hogy az Ön által készített fényképek a megadott határidőre nyomtalanul eltűnnek az internetről és az emlékeinkből. Az albumot Ön, vagy megbízottja átveheti a Közép-európai Egyetemhez tartozó OSA Archívum recepcióján (Budapest, 1051 Arany János utca 32.), ahol éjjel-nappali portaszolgálat működik.

Üdvözlettel:

Tamási Miklós, szerkesztő

(megjegyzés: az albumban nincs piros ceruzajelzés és 100 – egyébként fantasztikus – felvételt tartalmaz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.