Újabb 1200 képpel bővült a Fortepan!

Kedves Barátaink!

Ismét egy egyedülálló fotóhagyatékkal jelentkezik a Fortepan. Schoch Frigyes, Kovács Márton Ernő és Nagy Gyula szerzői anyagai után mától – minden bizonnyal az örökkévalóságig – szabadon kutatható és publikálható id. Konok Tamás fotográfus 1200 felvétele.

A szerző fiának, Konok Tamás festőművésznek köszönhetően, az elmúlt fél évben feldolgoztuk a mintegy 15 ezer darab fotót: papírképet, negatívot, diát tartalmazó hagyatékot és kiválasztottuk a nekünk legfontosabb képeket. A szerző klasszikusnak nem nevezhető (vagy mifelénk épp ez a klasszikus?) életútjáról a Fortepan Blogon olvashatnak majd részletesebben.

43206.jpgId. Konok Tamás (1899-1971) művész és katonatiszt volt egyszemélyben. Az 1930-as évek közepétől korának fotós krónikása. Győr, Sopron, a Szigetköz és szülőföldje, a Felvidék voltak legkedvesebb fotótémái. Mint hivatásos katonatiszt és amatőr fotós, a haditudósító század egyik parancsnokaként, páratlan képeket készíthetett 1942-ben, a keleti fronton. Egy igazi anti-Capa volt, aki kerülte a riport helyzeteket és szívesebben készített komponált felvételeket. A háború után kedvelt hobbijából kényszerű hivatás lett. Miután a honvédségtől elbocsájtották, ötven évesen fotós mestervizsgát tett és megélhetésképp műhelyt nyitott a saját győri lakásában.

Ha valaki rögtön a fényképek nézegetésébe kezdett, nehezen fogja nekünk elhinni, hogy egy katonatiszt, majd haditudósító képeit látta. Inkább gondolna egy romantikus hajlamú etnográfusra, vagy a keleti utazók kései követőjére. Szinte érthetetlen, hogyan tudta Konok Tamás kivonni magát a Don-i katasztrófa felé menetelő magyar tisztikar szellemiségéből és elvárásai alól? Hogyan maradhatott civil, ukrán és orosz parasztokat, piacot, csendéletet, folyót, menekülteket fényképező civil a hadsereg kötelékében? Bárhogyan is történt, id Konok Tamás fényképei egyedülálló lenyomatai a „másik Magyarország”-nak.

Itt szeretnénk megköszönni Varga János önzetlen munkáját, aki nem csak közvetített a család és a Fortepan között, de sokat segített a képek válogatásában, értelmezésében és datálásában is. A digitális másolatokat Németh Tamásnak köszönhetjük. Ez leírva pár szó. Időben több hónap munka! Köszönjük.

Barátsággal: Szepessy Ákos, Tamási Miklós

42625.jpg

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.