Fantasztikus panorámakép a hatvan évvel ezelőtti Budáról

06

A Fortepan következő frissítésére készülve egy egyedülálló sorozatra találtunk. A helyszín Budapest, az időpont 1955. A szerző Nagy Gyula, aki a Fortepan rendszeres olvasói előtt már ismert lehet fantasztikus 1956-os képei kapcsán. A 7 fotóból álló sorozatot egy Széchenyi rakparti ház emeletéről készíthette. (A pontos helyszínt kiváncsian várjuk a kommentekbe). A képek érdekessége, hogy egy közel tökéletes budai panorámafotóvá illeszthetőek össze. Vagyis a 7 kockából egy ritka látképet rakhatunk ki a Tabántól a Margit hídig.

Kattintson a nagy felbontású képért

Furcsa tudni, hogy a fotóknak nem maradt fönn papírkép változata, vagyis 60 évvel az exponálás után mi vagyunk az elsők, akik egyben látjuk a képeket. A 7 fénykép olyan széles panorámát ad, hogy arra gondoltunk, talán érdemes filmszerűen is bemutatni a sorozatot. Ime tehát Nagy Gyula fotófilmje Budapestről, 1955 nyaráról, a romos Királyi Palotával, a Víziváros foghíjaival, az épp felállványozott Mátyás templommal és a pár évre rá lebontott Kossuth híddal.

zene: John Cage / In a Landscape – 1948 (részlet)

panorámakép: Pálinkás Zsolt, video: Krizbai Zoltán

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.