Mit üzen a Rádió?

Kaptunk 540 fényképet a Rádió és Televízióújság hagyatékából, beszkenneltük és föltettük a Fortepanra, tegnaptól itt látható.

Ez az az újság, amelyet – a generációs szembenállást is jelezve – nagyszüleink rádió-, mi tévéújságnak hívtunk. Volt belőle egy óriáspéldány is, ami hirdetőoszlop méretben és 1 példányban készült, ezen mutatta be a jövő heti műsort (talán Kertész Zsuzsa?) a tévéstúdióban.

Nosztalgiázóknak kihagyhatatlan sorozatok, de hogy mélyebb elemzésre alkalmas-e a gyűjtemény, nem tudjuk. Nem csak azért, mert olyan kulcsfigurák hiányoznak a képekről, mint Hajdu János (aki a lengyel hadiállapot 81 decemberi kihirdetésekor az “Ismét rend van Lengyelországban” mondattal köszöntötte a Hét nézőit), vagy Vitár Róbert (akinek vicces fizimiskája az általa vezetett, rém unalmas természetjáró műsor rajzfilmes főcímében is megőrződött).

Leginkább azért vagyunk bajban, mert nehéz szembesülnünk azzal, hogy gyermekkorunk agyonnézett szereplőinek egy része felkészületlen, szűklátókörű, olykor rettegő vagy hazug tudósításokkal építgette a mi kis szocializmusunkat. És akkor az egyszerűen csak kínos vagy bárgyú műsorokról még nem is beszéltünk.

Mielőtt további meggondolatlan mondatokat írnánk (pl. arról, hogy hogyan történhetett, hogy a párhuzamosan futó Szabad Európa Rádió munkatársai közül 1990 után senki nem jelent meg a közszolgálati adókon), kanyarodjunk vissza a fotókhoz. Mit is látunk itt? Sajnos a kedvenc műsorunkról, az Ipari Adásról semmit. Így 30 évvel később sem tudhatjuk meg, mi is ment délelőttönként a Szabadság-hegyről az éterbe. Viszont – hála a képek hátuljára ragasztott hosszú leírásoknak – számtalan apró érdekességre derül fény.

Íme, néhány fotó a frappáns eredeti képaláírásokkal.

Gyökér András mérnök kapcsolja Tokiót a tévé központi kapcsolótermében56059

Óvónőképzés Sopronban televízióval. A növendékek képernyőn figyelik a gyermekek tevékenységét. 56075

A táskarádió a Gellért strand fürdőzőihez is eljuttatja a legújabb híreket a szovjet űrhajók útjáról.56088

Az olajozott űrutazás rádiós közvetítőgépezetének irányítója, Bereczky Gyula.56158

Légikisasszonyok vetélkedője - A helyszín a pécsi Művelődési Központ.56194

A Kalendárium adásában gyomor- és nyombélfekély műtétet mutatnak be.56240

A csőposta egyik állomása: a sportrovat, ahová a sporttelexek befutnak és ahonnan a sporthírek az adóra indulnak.56277

"Magánstúdió" - Saját rádióstúdiójuk van a KGM Asztalos János kollégium diákjainak a VI. kerületi Hegedű utcában. A több magnetofonnal, lemezjátszóval, hangerősítővel és nagyteljesítményű vevőkészülékkel felszerelt hangstúdió ügyeletes személyzetét naponként váltják. A stúdióból nem csupán a Kossuth és Petőfi adó műsorát továbbítják a hálószobákban elhelyezett hangszórókhoz, hanem önálló műsorokat is összeállítanak a középiskolás lányok és fiúk. Belekóstolhatnak a rádiózás művészetébe és technikájába egyaránt. A képen Palkó Gyula ügyeletes a házistúdióban.56282

TV-t minden iskolának! - A Dunai Vasmű munkásai tévét adnak a Bács-Kiskun megyei tanyai iskoláknak.56293

A hazánkban járt szibériai pártküldöttség tagjai a Magyar Hajó- és Darugyár angyalföldi gyáregységében nyilatkoznak a televíziónak.56300

Ki mit tud? 1972 - Sztereo együttes (Bp). Továbbjutott.56333

Rádiós és televíziós vételi zavarok okozóit derítik fel a Posta zavarvizsgáló üzemének szakemberei.56351

A Csak ülök és mesélek stábja Szommer Erzsébet ongai ápolónővel, Borsod megye egyetlen női labdarúgó-játékvezetőjével.56377

Rádióra még a társadalmi munka is jobban megy. Orion gyáriak építik a szocialista brigádok Bp. X. kerületi pihenőparkját.56380

A "Fiatalok órája" felvételén. Marosán György, Feledy Péter szerkesztő, Novák Henriette riporter.56399

Ki nyer ma? Sopronból, a Pincebárból (Köztársaság tér 53.) jelentkezett a népszerű rádióműsor. Jobbszélen a játékvezető: Boros Anikó.

56435

Hát kb. így ment ez a Bródy Sándor utcában és a Szabadság téren. Nem, egyébként nem így ment. Néhány képen valódi riportereket, szerkesztőségeket és műsorgyártást látunk. És most nem a magyar televíziózás legrémisztőbb szereplőjére gondolunk.

56299

És nem is az állambiztonsági ügyekbe keveredett újságírókra.56364

56420

Csak az a baj, hogy Ráday Mihály, Kalocsay Miklós, vagy Novotny Zoltán mellett ott állnak kitörölhetetlenül az ipperpálok, és szabólászlók. Szóval, tanácstalanok vagyunk, mire is kéne emlékezni?

Végül két megjegyzés. A fotókat Kurutz Márton szkennelte és adatolta, nagyon köszönjük! A képek egy részénél a szerző is ismert, a Fortepanon minden ilyen esetben a név látható is. Kérjük, hogy ha valaki nem szeretne az archív fotójával a Fortepanon szerepelni, jelezze nekünk.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.