Íme az űrt is megjárt Tévémaci!

Hónapra pontosan 34 évvel ezelőtt maradt a Földön Magyari Béla, és lőtték fel Farkas Bertalant. A kommunista közeg azért médiaérzékeny volt, ezért kis műsorral készült a köztévé a világűrből. Az ötlet az volt, hogy Farkas Bertalan meséljen a gyerekeknek fentről, de úgy ám, hogy viszi magával a tévémacit, aki szkafanderben röpköd körülötte. És mintha nem lett volna tökéletesen mindegy, a tévémacinak olyan szkafandert terveztek, ami a lehetőségekhez képest pontosan megegyezik a valódi űrhajósfelszereléssel. De nem képek alapján, a tervező hathetes tanulmányúton vett részt, hogy minden stimmeljen. Ez lett a végeredmény.

Fotó: Fortepan/Rádió és Televízió Újság/Vörös Ilona felvétele

Farkas Bertalannak a tévémacin túl a következő kis pakkot állították össze: a budapesti Szabadság-szobor kicsinyített mása, a Magyar Népköztársaság alkotmánya és a lenini Békedekrétum, valamint egy kis doboz magyar anyaföld.

Hogy társa, a nemrég elhunyt Valerij Kubaszov mit vitt pontosan, azt nem tudjuk, az biztos, hogy a szkafander nadrágszárában felcsempészett egy nyers uborkát, hogy kipróbálja milyen. Azt mondta, az nagyon jó volt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.